No CrossRef data available.
Published online by Cambridge University Press: 04 November 2014
This article presents the curatorial context of a newly discovered fragment of Minoan faience, now in the Bristol City Museum and Art Gallery (BCMAG), and the technological study conducted on this piece at the British Museum. It also discusses the British Museum study of comparable fragments, now in the Ashmolean Museum, belonging to the Town Mosaic from Knossos, an important and unique find brought to light during Sir Arthur Evans's excavations of the ‘Palace of Minos’ at the beginning of the twentieth century. Both the stylistic study and the analytical results suggest that the Bristol fragment is genuine, and most likely belonged to the Town Mosaic. The Bristol piece does not possess features that can advance our understanding of Crete in the Bronze Age, but its curious biography adds something to the history of collecting and the history of archaeology.
Ένα μινωικό πλακίδιο από φαγεντιανή από το «Μωσαϊκό της πόλεως» της Κνωσού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Μουσείο και Πινακοθήκη της Πόλης του Μπρίστολ: μια τεχνολογική διερεύνηση
Αυτό το άρθρο παρουσιάζει το πλαίσιο της επιμέλειας ενός θραύσματος μινωικής φαγεντιανής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο και Πινακοθήκη της Πόλης του Μπρίστολ (BCMAG), καθώς και την τεχνολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αυτό στο Βρετανικό Μουσείο. Επιπλέον, εξετάζεται η μελέτη συγκρίσιμων θραυσμάτων από το Βρετανικό Μουσείο, που τώρα βρίσκονται στο Μουσείο Ashmolean, τα οποία επίσης ανήκουν στο «Μωσαϊκό της πόλεως» από την Κνωσό, ένα σημαντικό και μοναδικό εύρημα που ήρθε στο φως στις αρχές του 20ου αιώνα κατά τις ανασκαφές του Σερ Άρθουρ Έβανς στο «Παλάτι του Μίνωα». Τόσο η μορφολογική μελέτη, όσο και τα αποτελέσματα της ανάλυσης, δείχνουν ότι το θραύσμα στο Μπρίστολ είναι γνήσιο και πιθανότατα ανήκε στο «Μωσαϊκό της πόλεως». Το αντικείμενο στο Μπρίστολ δεν διαθέτει χαρακτηριστικά που μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόησή μας σχετικά με την Κρήτη κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά η περίεργη βιογραφία του προσθέτει κάτι στην ιστορία των συλλογών ή/και συλλεκτών, καθώς και στην ιστορία της αρχαιολογίας.