No CrossRef data available.
Article contents
In search of Tabal, central Anatolia: Iron Age interaction at Alişar Höyük
Published online by Cambridge University Press: 15 May 2023
Abstract
Trajectories of social complexity following socio-political collapse have provided fertile ground for new theoretical and methodological perspectives in archaeology. Here we investigate ceramics from the site of Alişar Höyük, a settlement that was likely part of the Iron Age polity of Tabal. Best known from Assyrian texts, Tabal emerged in central Anatolia after the Late Bronze Age Hittite collapse, but its structure and operation remain enigmatic. Excavated in the 1920s and 1930s, a large sample of ceramics from Alişar has since been curated at the Oriental Institute, University of Chicago. Using multiple perspectives on this Middle Iron Age ceramic sample, we explore the political and economic structures at this site in terms of its interaction sphere. Our results suggest that if Alişar was part of Tabal, by the Middle Iron Age this polity was highly intra-regionally integrated, competitive and heterarchical.
Özet
Sosyo-politik çöküşü izleyen toplumsal kaos, arkeolojide yeni teorik ve metodolojik bakış açıları için verimli bir zemin sağlamıştır. Bu çalışmada, Tabal'ın Demir Çağı yönetiminin bir parçası olması muhtemel bir yerleşim yeri olan Alişar Höyük'teki seramikleri araştırmaktayız. Orta Anadolu'da Geç Tunç Çağı Hitit çöküşünden sonra ortaya çıktığını Asur metinlerinden iyi bildiğimiz Tabal’ın yapısı ve işleyişi hala gizemini sürdürmektedir. 1920'li ve 1930'lı yıllarda yapılan Alişar kazılarında bulunmuş seramik örneklerinden oluşan geniş bir koleksiyon, halen Chicago Üniversitesi'ndeki Oriental Institute'ta korunmaktadır. Orta Demir Çağı’na ait olan bu seramik örnekleri üzerinde çoklu perspektifler kulla-narak, bu yerleşim yerindeki politik ve ekonomik yapıları etkileşim alanı açısından araştırmaktayız. Sonuçlar, Alişar'ın Tabal'ın bir parçası olması durumunda, Orta Demir Çağı’na gelindiğinde, bu yönetimin bölge içinde oldukça bütünleşmiş, rekabetçi ve heterarşik olduğunu göstermektedir.
- Type
- Research Article
- Information
- Creative Commons
- This is an Open Access article, distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike licence (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), which permits non-commercial re-use, distribution, and reproduction in any medium, provided the same Creative Commons licence is included and the original work is properly cited. The written permission of Cambridge University Press must be obtained for commercial re-use.
- Copyright
- © The Author(s), 2023. Published by Cambridge University Press on behalf of the British Institute at Ankara